søndag 5. april 2015

Brygg nr 6 - IPA eksperiment del I 4.april 2015

Ingredienser

Malt:
2.6kg Briess Golden light spraymalt
200g Dark crystal 275 EBC (krystallmalt)

Humle:
110g cascade (60min)
36g willamette (10min)
36g cascade (0 min)
64g chinook (tørrhumling)

Annet:
4g irish moss (klarningsmiddel)

Gjær:
Safale-05

Koketid:
60 min

Innledning

Spraymalt er nytt for meg. Jeg bestilte egentlig ekstrakt, men fikk i stedet spraymalt. Vurderte å klage, men ser at spraymalten er dyrere, så de har vel bare bommet på lagerbeholdningen og gitt meg en god deal. Jeg får vel dermed bare kjøre på, og måle OG underveis i vanntilsetningen for å få riktig mengde.

Willamette-humlen er også ny for meg, men den har fått gode skussmål, så vi får se. Det var i det hele tatt et lite puslespill å finne en oppskrift på en IPA hvor det var mulig å få tak i humlene. Bryggselv.no var utsolgt for både cheyenne og citra, men jeg fant til slutt en oppskrift basert på cascade og chinook som jeg kjenner fra før, samt willamette. Så dette blir spennende.

Skal også prøve å tilsette litt irish moss for å se om dette gir klarere øl. Er ikke veldig opptatt av dette, er nok mest jåleri, men skal ikke nekte for at det ser litt proffere ut med et øl som er klart og fint.

Ellers skal det ikke være noe spesielt, så vi setter i gang.

Mesking

Jeg starter med å helle vann i bryggekjelen, og måle opp krystallmalt. Satser på at 200g bør gjøre susen. Jeg putter maltet i nylonposen, og legger den i kjelen før jeg skrur på plata, samtidig som jeg måler temperaturen i vannet.

Jeg har ikke plata på max for at det ikke skal gå for fort. Tipper det går 15 min, kanskje litt kortere tid før vi er oppe på 65 grader. Da klemmer jeg godt på posen før jeg tar den ut. Mulig jeg burde latt det stå litt lenger, men det er sent på kvelden, jeg er alene og en smule utolmodig, så jeg kjører på.








Koking


Nå er det på tide å helle i spraymaltet. Det klumper seg ganske kraftig nede i vørteren, men satser på at det løser seg opp etterhvert.



















Jeg måler opp humlen og gjør den klar. Når vørteren koker, heller jeg oppi den første cascade-porsjonen.















Dette ser virkelig ikke bra ut, men det lukter himmelsk! :)


















Jeg følger humleskjemaet, og starter dessuten med rehydrering av gjær etter ca 30 minutter. Når det er 15 minutter igjen, rører jeg forsiktig i gjærblandingen. Til slutt er vørteren ferdig kokt, og all humlen tilsatt. Jeg bruker en sil for å ikke få med alle humlerestene.

Gjæren ser fluffy og fin ut!



Mengde og OG

Her er vi kommet til den fasen jeg er mest usikker på. Jeg kjøpte det som skulle være 3kg ekstrakt, men fikk tilsendt 2x 1.36kg. Siden spraymaltet var dyrere enn ekstrakten, tenkte jeg at jeg kom til å klare meg med mindre mengde, men der tok jeg feil. Etter å ha fylt opp tilsammen 19 liter, målte jeg vørteren til 1044. Dette virker for meg som litt lite, men det falt meg ikke inn at det skulle bli så mye mindre mengde.

Vi får se hvor langt ned den gjærer, får håpe ølet ikke blir alt for svakt. Kommer hvertfall til å øke mengden malt neste gang, og satse på både større mengde (minimum 23 liter) og høyere OG (rundt 1060 kanskje?)

Uansett, jeg sier meg passelig fornøyd, rister godt på vørteren og pitcher gjæren. Dermed er min jobb gjort for denne gang, og jeg kan vente på at gjæren skal gjøre sin!

Tørrhumling

Planen er å tørrhumle med 64g chinook etter en ukes tid. Foreløpig bobler det friskt i gjærlåsen, så alt ser ut til å ha startet slik det skulle.

Tørrhumlet med 64g chinook etter planen, etter ca 8-9 dager.

Tapping

Tappingen gikk etter planen. Dette er likevel en litt keitete prosess, da det som regel skummer over i flaska før den er full, og jeg må vente og fylle til topps. Jeg har derfor bestilt en flaskefyller til neste gang, i håp om at dette skal effektivisere prosessen.

En annen ting som irriterer meg, er at det under tapping, og da spesielt på små volum slik som denne ble (knappe 19 liter), så blir det utrolig mye humlerester i de siste flaskene. Dette får også max effekt i en IPA med mye tørrhumling som denne. Humlerester er ikke bare estetisk lite vakkert, men kan også forvandle en ellers god flaske til en potensiell bombe. Det virker som om humlen får ølet til å skumme over mye fortere, og er det nok humle, så skjer dette helt av seg selv.

Jeg har noen slike nylonposer som kan brukes til å filtrere ut humlerester. Problemet er bare å plassere denne mellom tappekran og flaske. Det er så godt som umulig. Jeg tror at for å få dette til å fungere, må jeg bruke nylonposen, tappe ned mot en trakt, og deretter få alt over i et nytt kar. Dette kunne forsåvidt fungert, og jeg vurderer å gjøre det i neste brygg. Er dog litt usikker på om dette tilfører ølet for mye oksygen, og at dette kan få negativ effekt på smaken.

Prøvesmaking og eksperiment del II

Dette brygget produserte nøyaktig 2 kasser med IPA. I skrivende stund er ca 3/4 konsumert. Alt i alt, så ble dette et godt øl. Til og med min kjære lystølelskende kone satte pris på IPA'en min, noe som var uventet. Det ble en IPA, uten tvil. Mengdene med humle var absolutt tilstrekkelig. Bitterhet og aroma er bra balansert. Men at det er rom for forbedring, er det ingen tvil om.

Jeg har i det siste blitt hekta på untapped-appen, og det å smake på stadig nye ølsorter har blitt en ny hobby. Tidligere kunne jeg i butikken teste ut en eller to nye sorter i tillegg til det trygge og kjente. Men i jakten på nye badges, er det nå kommet til at jeg om mulig kun plukker ølsorter jeg ikke har prøvd før. Dette er en morsom, om enn litt dyr hobby. Det har også en sideeffekt, at jeg i de siste par månedene sannsynligvis har smakt flere nye ølsorter enn det siste året sammenlagt. Dermed har jeg også ekspandert mitt vokabular når det gjelder ølsmaker.

Poenget mitt er at jeg har nå lagd noen få ekstraktbrygg. De fleste med briess golden light malt, og alle med safale-05 gjær. Jeg har prøvd ut forskjellige typer og mengder med humle, i den tro at dette er det som utgjør størstedelen av ølets karakter og smak. Men jeg tror kanskje jeg har tatt feil. Det er nemlig slik at alle ølene jeg har laget (med unntak av ølsettene jeg startet med) har smakt noenlunde likt. Til og med i dry stouten jeg laget var det fellestrekk med de andre ølene, selv om det var mye mørkere og bitrere. Dette har gitt meg en teori om at gjæren kanskje har mer å si enn jeg har trodd til nå.

I tillegg er det nok ikke tvil om at ekstraktbryggingen ligger noen hakk tilbake for all-grain, så å sammenligne hjemmebrygget mitt med de ulike sortene jeg kjøper er nok ikke helt fair. Likevel er det spennende å ha muligens oppdaget en fellesnevner i smakene basert på at samme gjær er brukt.

Jeg tror derfor at IPA-eksperimentet del II kommer til å bli basert på en annen gjærtype, f.eks safale-04. Malt og humle-sammensetning er jeg rimelig fornøyd med, så det holder jeg noenlunde konstant.

Skål!
Resultat av IPA-eksperiment del I




1 kommentar:

  1. 1kg spraymalt tilsvarer rundt 1,2kg med ekstrakt etter hva jeg husker, men ser frem til å lese hvordan resultatet blir. :-)

    SvarSlett