onsdag 10. desember 2014

Brygg 2: Captains IPA ølsett fra Europris

Når første brygg er tappet, tar det ikke lang tid før tankene begynner å kverne rundt neste brygg.

Første brygg var slitsomt og langtekkelig, og utbyttet magert, hvertfall kvantitetsmessig. Jeg har nå lyst til å legge i mindre innsats, og få mer øl.

Hold an, tenker du kanskje, beveger du deg ikke da baklengs inn i framtida? Ølbrygging er en edel kunst, og det er kvaliteten som teller osv. osv....

Jada, jeg er klar over det. Men jeg har en plan. Planen er å utvikle meg, sakte men sikkert. Jeg vet at for å få ekstremt godt øl, så må man gjennom alle fasene med mesking, koking etc. Samtidig er det viktig å sette pris på nettopp hvor godt øl man får. For å kunne gjøre dette, trenger man et referansepunkt.

Mitt referansepunkt er en captains IPA kjøpt på Europris. Dette er et ølsett med ferdig humlet maltekstrakt. Man slipper unna både mesking og koking. Prosessen er gjort på en brøkdel av tiden, og man får 23 liter ferdig øl. Jeg skal brygge dette ølet akkurat slik det står i oppskriften. Resultatet av smaksopplevelsen skal jeg lagre i langtidshukommelsen. Deretter skal jeg gradvis forbedre bryggeriprosessen. Bare slik kan jeg virkelig lære å sette pris på resultatet, som i teorien skal bli gradvis bedre og bedre øl.

Kanskje ender jeg til slutt opp med å investere i dyrt utstyr som gjør det mulig å kjøre hele prosessen slik den skal gjøres med volum på 25 liter eller mer. Men foreløpig tenker jeg å starte enkelt. Jeg er på en reise, og jeg har ikke hastverk.

Selve bryggingen går som en lek. Varm opp posen med maltekstrakt og hell den i gjæringskaret (Har investert i 30 liters gjæringskar med tappekran på Europris). Kok opp 4 liter vann, hell i karet og bland godt. Hell deretter i kaldt vann slik at det blir tilsammen 23 liter. Hell i gjæren og sett balja til gjæring. Finished!

Vent nå litt - dette gikk da litt for fort og enkelt.... hva med tapping?


Rengjøring av flasker

Jeg har noen dager på meg å tenke på det problemet. 23 liter med gyllent brunt brygg står og bobler og godgjør seg i karet, og skal om få dager over på flasker. Det skulle bli ca 46 halvlitersflasker evt. ca tre kasser med 0.33 l flasker - såkalte "bjørnunger" har jeg lært.

Jeg slår fra meg å kjøpe meg ut av problemet. 460kr i flasker på Europris er for dyrt, og dessuten dekker det bare deler av behovet. Hva om jeg skal brygge mer før jeg har drukket opp det forrige?

Jeg ender opp med å dra på min lokale bunnpris-butikk og kjøpe 5 kasser med bjørnunger. De koster 40kr pr kasse, og går fint i baggasjerommet også, kunne kjøpt 5 kasser til om jeg ville. Nå har jeg flasker - nå må de vaskes!

Vasking av over 140 flasker er et lite mareritt. Jeg gjør litt research på forhånd, og finner ut at det er mange metoder ute og går. Det som går igjen i alle, er at det er to steg: Rengjøring, og desinfisering. Rengjøringen skal fjerne alle urenheter. Desinfiseringen skal fjerne alle bakterier. 

Rengjøringen gjør jeg ved hjelp av varmt vann, gummihansker og zalo. Ideelt sett burde jeg også hatt en flaskebørste, men jeg fikk ikke tak i det den dagen, og tappingen begynte å nærme seg, så jeg måtte bare trå til. Jeg fyller flaskene med vann, rister hver flaske godt, og heller ut. Siden det har vært industrielt silet kjøpeøl på dem fra før, er det ingen gjærrester eller andre ting som må fjernes. Regner derfor med at det går bra. 

(I skrivende stund har jeg ennå ikke fått bekreftet eller avkreftet dette...)

Etikettene må også av, og dette går forbausende lett med varmt vann. Har også en svamp som jeg børster med etterpå for å fjerne limrester.

Desinfisering kjører jeg på samme måte, bare at jeg bruker varmt vann og noen topper med klor. Jeg fyller flaskene, lar dem ligge en stund, og tømmer. 

Her vet jeg at andre bruker koking i vann, steking på 150 grader eller bare StarSan. Jeg ser meg ikke mål med hverken koking eller steking av 143 flasker, så jeg gjør det på mitt vis.

Til slutt skyller jeg alle flaskene i varmt, rent vann for å få ut evt. klorrester. Regner med at det ville fordampet om det skulle vært noe igjen, men best å være sikker.




Tapping

Da har brygget fått gjæret seg ferdig. SG (Specific gravity) har vært stabil i et par dager, og det er klart for tapping. Kan også nevne at jeg har tørrhumlet, dvs tilsatt en pose med aromahumle som fulgte med settet, noen dager tilbake etter at den mest intense gjæringen er ferdig.

Må si at en slik tappekran i bunnen av gjærkaret er helt genialt. Dette gjør det mye enklere både å sjekke SG underveis, samt selve tappingen. Det er vel mulig at det har blitt noen prøver mer enn strengt tatt nødvendig også, man kaster jo ikke det som er på vei til å bli godt øl etter at hydrometer-prøven er tatt!

Nå er det klart for flere logistikk-utfordringer. Merker at jeg gjør noen nybegynnerfeil pga manglende erfaring.

Det første jeg oppdager, er at det er rester av væske i flaskene som ble vasket noen dager tilbake. Dette trodde jeg skulle fordampe, men det har det altså ikke. Jeg er usikker på om jeg skal orke å gjøre noe med det, men velger å kjøre en runde med chemipro oxi (rester fra nøgne ø startsettet mitt) utblandet i vann, og gi alle flaskene en liten skylling innvendig, bare for sikkerhets skyld.

Det andre jeg oppdager er at jeg skulle hatt et flasketre for å la flaskene rent av seg. Det har jeg ikke. Så får jeg ideen at jeg kan sette dem opp ned i kassa, bare for å innse at jeg ikke har vasket kassene. Bummer! Nye logistikkanstrengelser - lemper ut flaskene i en kasse av gangen, setter dem fra meg og vasker og desinfiserer kassa. Deretter setter jeg flaskene opp ned så de får rent av seg.

Dette tar såpass lang tid, at jeg antar den første kassa har fått rent av seg innen jeg er ferdig med alle tre. Jeg kan endelig begynne med selve tappingen.

Jeg husker heldigvis å røre inn sukkeret fra ølsettet først. Dette skal sette i gang karboneringen, dvs utvikling av co2 mens ølet er på flasker.

Jeg tapper den første flaska. Deretter skal jeg korke den. Jeg har lest at disse bjørnungene kan være en utfordring å korke med håndkorkemaskin, men har ikke rukket å gjøre noe med det, så det får bære eller briste. Det viser seg at det er en utfordring å korke. Jeg får ikke presset korkene skikkelig ned på flaska, fordi kantene på flasketuten er for langt oppe til at håndkorkeren får tak.

Jeg tester igjen med korkene jeg har igjen fra starter-settet. Disse fungerer av en eller annen grunn litt bedre enn Europris-korkene, men jeg har ikke nok igjen. Den tid den sorg, jeg kjører på.

Når jeg har brukt opp nøgne ø korkene, må jeg over på Europris-korkene. Jeg klarer å utarbeide en teknikk hvor jeg roterer flaska gradvis rundt og presser korken så hardt ned jeg kan for hver rotasjon. Dette ser ut til å fungere, korken sitter hvertfall på, og jeg klarer ikke å jekke den av med håndmakt. Den lekker ikke heller om jeg snur flaska opp ned, så jeg satser på at det skal gå bra.

Note to self: Kjøp bordkorkemaskin!

Etter et par timers arbeid er jeg ferdig, og har tappet to og en halv kasse + 6 halvlitere. Nice! Nå skal de stå varmt i to uker før de settes til klarning.






En ting jeg ikke fikk gjort i følge oppskriften, var å stikke om ølet til et annet kar samtidig som jeg skulle sile bort humlerester med en liten silepose som fulgte med. Dette gjorde at spesielt de siste flaskene fikk med seg litt grums og humlerester. Er ikke så veldig bekymret for det - er utrolig mye mer praktisk å bruke tappekrana på gjærkaret, så jeg får heller tåle noen flasker med grums. Ølet skal vel også helst ikke utsettes for så mye luft har jeg hørt, så dette blir jo også minimalt med tappekrana.

En drøy uke til nå, så skal ølet settes kaldt. Vurderer om jeg skal gå over flaskene med bordkorkemaskin for å få korkene skikkelig festet. Må bare få bestilt en først...

Lagring og prøvesmaking

Da har flaskene stått to uker til klarning i høy temperatur. Jeg kan se at ølet har blitt veldig klart og alle sedimenter sunket til bunns. Jeg flytter flaskene over til et kjellerkaldt rom hvor de skal få stå i påvente av konsumering. Slik jeg har skjønt det, er ølet nå klart til å drikkes så snart det blir kaldt. Jeg har selvsagt lurt unna noen flasker i kjøleskapet dagen før, slik at jeg kan prøvesmake.

Jeg åpner flaska. Et beroligende "fssst" høres, noe som betyr at min halveis vellykkede korking har vært bra nok. Jeg heller ølet over i glasset, og passer på at det ikke blir med noe bunnfall. Det som er litt rart er at ølet er glassklart på flaska, men det blir litt uklart når det kommer i glasset. Det lukter definitivt IPA av den. 

Smaken er god. Jeg registrerer at det mangler noe dybde i smaksbildet. Smaken er ikke så rik som det første brygget, en Nøgne Ø startkit som var laget fra grunnen. Likevel er det veldig godt. Den er litt kraftigere enn Nøgne Ø startkit IPA'en, mer aroma men likevel ikke bitter. 



Jeg har også testet noen butikk-øl for å ha en referanse. Merk at jeg på ingen måte er noen ølkjenner, jeg har fram til nå først og fremst vært interessert i kvantitet mer enn kvalitet. Det er først nå jeg har begynt å sette meg inn i de ulike ølsortene og deres karakter.

Jeg testet to typer IPA i tillegg til mine egne:
1.En IPA fra Troll bryggeri (mikrobryggeri) kjøpt i butikk
2.En standard Hansa IPA kjøpt i butikk
3.Nøgne Ø startkit IPA
4.Captains IPA ølsett

Hvis jeg skal rangere dem, må det bli slik:

1.Troll bryggeri IPA: Terningkast 5+
Denne smakte veldig godt. Rund og god, tydelig humlesmak og IPA-karakter slik jeg har lært den å kjenne

2.Nøgne Ø startkit IPA: Terningkast 5-
Mitt første brygg. Veldig god smak. Litt lysere enn de andre. Hvis jeg skal trekke den for noe, så er det at den er litt umarkert, kanskje litt tafatt. Antakelig har jeg gjort noen nybegynnerfeil under bryggingen, men uansett, et veldig godt øl.

3.Captains IPA ølsett: Terningkast 4-
Mitt andre brygg som beskrevet i denne posten. Litt kjedelig, men fortsatt ganske godt. Skal ikke bli noe problem å drikke det opp

4.Hansa IPA: Terningkast 2
Jeg skjønner nå alt snakket om at hjemmebrygget smaker bedre enn butikkøl. Hansa IPA'en smaker som den er modnet med et såpestykke. Ikke for å disse Hansa, som vanligvis lager godt øl, men dette var virkelig ikke godt.



Det har vært morsomt å bli bedre kjent med IPA. Neste prosjekt er bitter. Har kjøpt inn en referanseøl fra polet som skal testes i kveld. I skrivende stund er bitter-batchen min straks klar for tapping, så dette skal bli spennende!



53 kommentarer:

  1. Hei.
    Artig at du skriver så fyldig om bryggingen din.
    Jeg har nå satt mitt første ølsett, men har tidligere brygget 3 brygg på ordentlig vis. Pga flytting og diverse har jeg ikke fått bryggeriet opp å gå enda.
    Jeg kjøpte denne captains IPA etter å ha lest bloggen din. Den står nå å gjærer på første uken.
    Jeg kokte en humle te bestående av 2x17 gram Perle og litt av tilhørende humlepellets. Byttet i tillegg ut sukkeret med spraymalt.

    Skal tørrhumle med resten av tilhørende humle ila helgen.

    Hvordan vil du rangere ølene dine nå?

    Morten

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Morten!
      Takk for det, kjekt om noen andre får nytte av erfaringene til en komplett nybegynner :-)
      Etter IPA'en, har jeg laget en bitter (europris ølsett), en pale ale (ekstraktbrygg basert på uhumlet ekstrakt) og en dry stout, ekstraktbrygg, som jeg skal tappe til helgen.
      Det er tre ganske forskjellige typer øl, så det er vanskelig å være helt objektiv, men jeg mener å registrere en merkbar forskjell i fylde, smak og kvalitet mellom de ferdighumlede ølsettene og rene ekstraktbrygg. IPA'en var helt ok, og jeg husker jeg syntes den var mye bedre enn f.eks Hansa IPA'en som jeg kjøpte på butikken. Samtidig er den ikke i nærheten av det du får om du kjøper en god IPA fra et mikrobryggeri på polet. Jeg vil tro du kommer et stykke videre ved å tilsette egen humle og erstatte sukkeret med spraymalt.
      Bitter-ølet jeg brygget (også europris) er jeg kanskje minst fornøyd med. Det kan ha noe med øltypen. Syntes den hadde en litt for rund, søtaktig smak. Samtidig var den veldig god til mat, men altså ikke helt midt i blinken til ren kos.
      Ekstraktbrygget jeg laget er jeg veldig fornøyd med, men jeg putta litt lite humle i det for å tekkes min bedre halvdel. Det falt veldig godt i smak hos henne, men for meg ble det litt tamt.
      Usikker på om jeg kommer til å prøve captains IPA'en igjen, etter å ha prøvd ekstraktbrygging og kjent forskjellen. Mulig jeg lager en batch etter at jeg har prøvd meg på noen egenkomponerte først, bare for å prøve å kjenne forskjellen.

      Men alt i alt, syntes Captains IPA'en var helt kurant, var ikke noe problem å drikke opp. :-)

      Lykke til med din batch!

      -Ølhunden

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
  2. har brukt europrs sine øl kits de er de samme man får tak i på Walmart se guiden min her tilbudsvarer.blogspot.no har akurat de samme dunkene hjemme damen hater de

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe skjønner problemet. Måtte bygge en egen man-cave i garasjen, der får jeg lov å ha dem :)

      Slett
  3. har brukt europrs sine øl kits de er de samme man får tak i på Walmart se guiden min her tilbudsvarer.blogspot.no har akurat de samme dunkene hjemme damen hater de

    SvarSlett
  4. Hei Ølhunden
    Snublet over ølsett hylla på Europris på jakt etter white sprite for å vaske noen pensler. Kan man ha to tanker i hodet samtidig, tydelighvis. Jeg har tenkt at jeg en dag skal lage øl, men trodde aldri at jeg skulle starte via Europris. Uansett googlet Captain IPA og fant bloggen din. Dette var veldig nyttig og inspirerende lesning for meg. Skepsis til side, vin duknker hadde jeg stående etter et elplevin prosjekt men min datter (russ i 2011). Så nå er det tut og kjør. Har tappet første runde med Captain IPA, og den er helt inna for, ikke perfekt men et veldig bra sted å starte. Tenker fort at jeg også ender opp med brygg basert på spray-malt eller malt ekstrakt. :) Takk for inspirerende side. Arnfinn

    SvarSlett
  5. Kjekt å høre, Arnfinn! Anbefaler absolutt å prøve deg på ekstraktbrygg, litt mer jobb men merkbart bedre øl! :)

    SvarSlett
  6. Hei! Artig lesning her jeg står og brygger mitt første Captains IPA sett. Men, har et spm! I pakken er det to poser sukker. Et brewing-sukker jeg akkurat har rørt ut i malt og varmt vann, og en liten pose med priming sugar. Men, finner ingen steder i bruksanvisningen når dette skal i?! Og den lille nettingposen er til siling når man flasker? PS, her er det dama som brygger, så ingen klaging på dunker ;) mvh Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager! Nå så jeg det, det skal røres inn når man flasker :)

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
  7. Stemmer det, Mariposa :)
    Og nettingposen kan du bruke til å sile ut humle fra tørrhumlingen, men jeg har ikke helt skjønt hvordan man kan bruke denne uten å stikke om ølet til et annet kar først. Selv tapper jeg direkte fra gjæringskaret via tappekran nederst, noe som gjør hele prosessen enklere. Så får jeg heller godta at jeg må kaste det som blir igjen til slutt. Kommer det for mye humlerester i flaska får du flaskeraketter, og det er ikke alltid like hyggelig :)
    Håper bryggingen gikk bra!

    SvarSlett
  8. hei trenger man ikke sånn bryggekjele for å lage øl? de har ialefall ikke denn på europris. isåfall kan man brygge øl me alle tilbehørene man finner i hylla på europris=?

    mvh Marius

    SvarSlett
  9. Hei. Meget bra blogg. Jeg prøver meg nå på samme brygget. Gikk rundt på eurorpis og endte opp med byggeutstyr for 1000kr helt random. Innser at jeg har kjøpt masse ting jeg ikke trenger. Alkometer, hevert etc.

    Men til spørsmålet. Du skriver at du hadde problemer med korkingen når du brukte en håndholdt klemme. Hvilken er dette? Bør man styre unna de som selges på Europris hvis man skal tappe på 0,33 fra gjennbruk?

    SvarSlett
  10. Hei Marius!
    Du trenger ikke noen bryggekjele for å lage øl med ølsett fra Europris. Du trenger bare koke opp noen liter vann (mengde står i oppskriften som følger med settet). Deretter heller du kokende vann og malt opp i bryggekaret, og etterfyller med vann til du får passelig OG. Bryggekar og hydrometer for måling av OG får du kjøpt på Europris. Lykke til! :-)

    SvarSlett
  11. Hei Unknown!
    Takk for det, alltid hyggelig å kunne inspirere noen andre! :-)
    Ja, det stemmer at jeg hadde problemer med håndkorker og 0.33 flasker. Dette blir litt vanskelig å forklare, men det har med at designet på 0.33 flaskene er slik at håndkorkeren ikke får noe å ta tak i når den skal "dra" korken ned på flaska. En bordkorker fungerer ved at den presser korka ned på flaska, så der er det ikke noe problem. Tipper dette gjelder de fleste håndkorkere, det er flaskedesignet på 0.33 flaskene som er problemet (om du sammenligner en 0.33 flaske og en 0.5 flaske, så ser du at 0.5 flaska har enda et "spor" litt under tuten, det er dette sporet håndkorkeren "griper" tak i for å presse korken ned. Det er rett og slett for lite tak for håndkorkeren på 0.33 flaska)

    Jeg vil anbefale en bordkorker om du skal brygge mer enn noen få flasker. Det er tid og frustrasjon spart, vel verdt investeringen.

    God brygging!

    SvarSlett
  12. et lite spørsmål Ølhunden, du sier du vasker flaskene, gjelder dette også flaskene på eurospris ?

    Marius

    SvarSlett
  13. Hei Marius!
    Når det gjelder ølbrygging, så er hygiene/rengjøring ekstremt viktig, ellers kan det som du sikkert vet oppstå infeksjoner i brygget, noe som vil ødelegge det.

    Her kan man skille mellom rengjøring og desinfeksjon. Rengjøring gjøres for å fjerne smuss, skitt, rester etc. inne i flaskene. For flasker du kjøper på Europris, så er ikke dette nødvendig. Gjør du som meg, og kjøper brukte flasker på Bunnpris el.l, så har du en liten rengjøringsjobb foran deg, men flaskene er til gjengjeld mye billigere her (kun pant).

    Jeg rengjorde flaskene kun en gang - dvs. rett etter at jeg kjøpte dem. Til dette brukte jeg varmt vann, zalo og børste. Jeg passet på at alt grums som evt. lå igjen på bunnen spesielt, ble fjernet. Når jeg så har drukket opp en flaske, passer jeg på å skylle den med en gang slik at det ikke er noe grums på bunnen, dermed slipper jeg å rengjøre den til neste brygg.

    Men så kommer vi til desinfeksjon, dette er den kritiske delen! Alle flasker må desinfiseres før brygging, dette gjelder også flasker fra Europris. Jeg ser at det er varierende praksis på dette (steking i ovn, koking etc.), men jeg er lat, så jeg bruker varmt vann og StarSan. StarSan er et must, du kan like gjerne kjøpe det med en gang.

    Fyll en stor balje el.l (jeg bruker faktisk en stor utslagsvask som jeg rengjør godt med salmiakk på forhånd, her får jeg plass til en kasse av gangen) med vann, hell i en dose med StarSan (står på flaska). Ha deretter i flaskene, la dem fylles med vann og ligge en stund. Ta dem gjerne opp en og en og rist dem litt. Deretter setter jeg dem opp ned i kassa (som jeg også har desinfisert) slik at de får rent av seg. Du kan også bruke et flasketre. Men jeg er som sagt lat, og synes det funker fint at desinfiserte flasker står opp ned, så ser jeg hvilke som er desinfisert og ikke.

    I tillegg bør du fylle en sprayflaske (kjøpes på f.eks biltema) med vann og StarSan, så kan du spraye og desinfisere alt som kommer i kontakt med ølet (redskaper, hender etc.) underveis i bryggingen. Og selvsagt må også bryggekaret desinfiseres med StarSan.

    Kort fortalt, StarSan løser alle problemer :-) Jeg har en veldig enkel desinfiseringsprosess, men den ser ut til å fungere bra, for jeg har aldri hatt noen problemer.

    mvh.
    Ølhunden

    SvarSlett
  14. flott takk for svar =) kjøpte en pose med desinfeksering på europris=)
    en ting jeg lurer på, kjøpe ferdig sett fra europris i dag,,,, det som jeg lurer på er det finnes kun 1 pose i settet som skal tilsettes, står ikke engang på posen hva det er for noe(regner med det er gjær),,, er ingen pose merket med malt i settet, kun en boks med seig væske, hydrometer, gjærlås og hevert.
    det står heller ingen ting om hvilken temperatur det skal sette i, varm ell kaldt står d ingenting om, kun at det skal settes på en kjølig plass når brygget nærmer seg ferdig
    mah marius

    SvarSlett
  15. Hei Marius!
    Hvilket sett kjøpte du? Rart at det ikke er oppskrift, alle settene jeg har kjøpt har hatt oppskrift. Uansett, det høres ut som du har kjøpt et sett som er veldig enkelt å lage.

    Posen med seig, brun væske er maltet. Dette er ferdig humlet, så du trenger bare varme den opp (sett hele posen i lunkent/varmt vann - skal ikke kokes eller noe) slik at den blir lett å helle ut fra posen. Etter 5-10 min heller du bare hele innholdet i gjæringskaret. Regner her med at du har et gjæringskar på 30 liter.

    Når du har gjort dette, skal du koke opp ca 4 liter vann. Dette heller du oppi gjæringskaret over maltet. Deretter etterfyller du med kaldt vann fra springen. Når totalmengden nærmer seg 23 liter (du skal ha målestreker på siden av gjæringskaret), bør du måle temperaturen. Denne bør ligge rundt 20 grader. Ikke så farlig om det er eksakt, men er det under 15 grader vil ikke gjæringen komme i gang, er det over 25 grader kan det være skadelig for gjæren. Om det er veldig kaldt vann i springen, kan det hende du må justere med å koke opp mer vann.

    Den lille posen med pulver er tørrgjær. Om du vil gjøre det enkelt, heller du den bare oppi karet til slutt, det pleier å gå bra. Om du vil være sikker på at gjæringen kommer igang, kan du rehydrere gjæren først. Dette har jeg beskrevet i andre blogginnlegg.Du kan også riste karet godt (med lokket på..) før du heller i gjæren, slik at brygget har godt med oksygen i seg som gir optimale gjæringsforhold.

    Til slutt setter du hele greia et sted som holder jevn romtemperatur (19-20 grader er ideelt) Har du gjærlås, kan du følge med på at gjæringen kommer i gang, det vil gjerne ploppe rimelig heftig de første dagene, men det kan ta 1-2 dager før det kommer skikkelig i gang.

    Etter ca 2 uker, kan du tappe på flasker, tilsette litt sukkerlake, og korke. Så må det stå kjellerkaldt i et par uker til før det er klart til å drikke.

    NB: har du kjøpt et ølsett som krever undergjæring (pils, lager el.l) skal du ikke sette gjærkaret i romtemperatur, men i 9-11 grader. Dette kan være vanskelig å holde stabilt uten spesialutstyr, så det har jeg ikke prøvd meg på enda.

    Lykke til!

    SvarSlett
  16. KJøpte et sett til 450 kr, 2 gjæringskar, å oppi lå alt som trengtes for å brygge(ikke sukker)... jeg helte i blandingen samt sukker og rørte i dette, deretter helte jeg kokende vann og siden kalt vann så det kom opp i 23 L.. jeg hadde gjæra opp i lunket vann som d sto, og blandet dette i etter 15 min. jeg satt deretter lokket på og gjærlåsen.. men det som var rart me disse karrene var at det var ingen tappekran, fulgte bare med en lang slange,, håper jeg får d til uten tappekran, men den lange slangen skal visstnok gjøre samme jobben. den står nå på en temp på 20-22 grader.
    takk for svar
    mvh Marius

    SvarSlett
    Svar
    1. Ok, håper du har kjøpt overgjæret øl (IPA, Bitter, Ale el.l) og ikke undergjæret. Høres ut som du har gjort det riktig bortsett fra sukkeret. Dersom det fulgte med en liten pose sukker, så er dette meningen å bruke under tappingen. Men fortvil ikke, det blir nok bare bittelitt sterkere øl av det :)

      Slangen er det meningen å bruke som hevert, men jeg har aldri helt skjønt hvordan man skal få til dette uten å suge på slangen først, noe som kan gi infeksjonsfare på ølet. Kjøp deg heller en hevertpumpe på biltema, eller enda bedre, invester i et gjæringskar med tappekran, de skal ha dem på Europris.
      Håper du får nyte fruktene av ditt strev om noen uker! :-)

      Slett
  17. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  18. Hei Ølhunden, kjempegreit å lese det du har skrevet, fikk mye hjelp utifra første brygging =)
    men jeg lurer på hvordan sjekker man alkoholprosenten? å når skal man gjøre det?
    har kjøpt alkometer men som jeg har forstått d kan dette bare brukes på sprit og vin

    SvarSlett
  19. Hei Anonym!
    Hyggelig at du har hatt nytte av mine erfaringer! :-)
    Jeg har også et såkalt alkometer som jeg kjøpte på Europris el.l, men jeg tror vi kan slå fast at dette ikke fungerer, i hvert fall ikke på øl.
    For å finne alkoholprosenten i øl, må man gjøre to målinger, en før gjæringen starter (dette kalles OG eller Original Gravity), og en etter at gjæringen er ferdig (kalles FG, Final Gravity). Denne målingen gjøres med et redskap som kalles et hydrometer - det høres avansert ut, men er egentlig bare en pinne med målestreker som flyter i brygget. Målestrekene viser såkalt gravitet. Før gjæringen kan OG være f.eks 1056, etter gjæringen er den mindre, f.eks 1010. Deretter tar du disse to tallene og putter inn i en kalkulator (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) og får ut resultatet, i dette tilfellet 6.04%. I tillegg får du 0.25-0.5% ekstra alkohol under karbonering, så dette er ikke eksakt vitenskap, men en god pekepinn. Lykke til! :-)
    -ØH

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjøpte hydrometer men har selvfølgelig ikke målt SG før jeg begynte =( , jaja alkohol blir det vel uansett :P
      Er på 14 dagen me gjæring men fortsatt ikke på det gule feltet (bottle) begynner å bli skeptisk siden det står 5-8 dager på ølsettet :S

      Takk for svar =D=D

      Slett
    2. Plopper det i gjærlåsen, evt. hvor lenge mellom hvert plopp? Hva er SG nå? Dersom det enten plopper friskt eller har gjort det, så skal du ikke bekymre deg, 14 dager er ganske gjennomsnittlig for meg. Det gjør heller ikke noe om det står en uke etter at gjæringen er ferdig. På Captains IPA skal vel FG ned mot 1005 om jeg ikke husker helt feil. Er du i nærheten av dette, så har du nok godt øl innen rekkevidde. Er du derimot på 1050/1040/1030, så er det nok noe som ikke stemmer. Mål SG, vent et par dager og mål igjen. Når SG ikke endrer seg, er gjæringen ferdig. Da bør du ligge godt under 1015, helst ned mot 1005, men bevares, det blir nok godt øl uansett! Lykke til! :-)

      Slett
  20. Nå er den på 1008, så da er den snart på det gule feltet (1005) :)
    skal måle igjenn om et par dager så får vi se.
    Det er kjipt at europris her i Tromsø ikke selger gjæringskar med tappekran, selv om det er 3 eurospributikker her så har de bare 20 L vanndunk med tappekran,, ser derfor ut som jeg må bruke heverten for å tappe med, selv om det kan komme bakterier så kan jeg bruke munnskyllevann for å gjøre det "renest" mulig :)

    SvarSlett
  21. For å bruke hevertmetoden kan man vel bruke desinfiserte hansker, desinfisert slange. Senke slangen nedi brygget og fylle den, hold en finger for åpningen og slipp når den er lavere enn brygget. Jeg er ingen ølbrygger ennå men som jeg husker fra fysikktimene og speidern burde det funke for å få igang strømmen. Klem på slangen mellom hver flaske.

    SvarSlett
  22. Great blogg :) Har tenkt lenge å brygge selv så takk vare din blogg har jeg fått fingern ut :) Var på europris i helgen og kjøpte utstyr + captains ipa kit. Gleder meg noe javlig! Vasket du flaske samme dag som du tapt ølen? Noe spesielle bevaring av flaskene etter du har brukt desinfeksjonsmiddel? //Steve

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Steve!
      Jeg bruker StarSan til å desinfisere flaskene. Jeg har ordnet et lite system der jeg setter desinfiserte flasker opp ned i kassen (som også blir desinfisert), men det er mest for at det ikke skal gå i surr med flasker som bare er skylt. Jeg skyller nemlig flaskene når de er drukket opp, så slipper jeg en stor vaskejobb med størknet bunnslam etc, og kan kjøre kun desinfisering i neste runde. I tillegg drypper flaskene av, så om jeg setter kassen oppå f.eks et håndkle, så trenger jeg ikke styre med noe flasketre el.l, jeg bare desinfiserer, setter dem i kassa, lar dem dryppe av seg en stund, og så er de klare til å brukes.

      Tror ikke det har noe å si om de står sånn en stund før du tapper. En fordel med at de står opp ned er jo også at de ikke så lett samler støv som teoretisk sett kan inneholde bakterier.

      Lykke til med brygget! :)

      Slett
    2. Ok takk :) Fikk ikke tak i Star san ( var slut hos Bryggeland) så kjøpt jeg Sure san isteden. Jeg har gjort akkuart som deg og var en tur på den lokale Bunnpris å fikk tak i 5 brett :) Så nu er det bare vasking hehe. Igjen gør jeg som deg og bruke kassa :)
      Mvh Steve

      Slett
  23. Hei igen )
    Vad tyckte do om europris korkene? Helt ok eller noe andre du skulle tipse om?
    //Steve

    SvarSlett
    Svar
    1. Syntes de var helt ok, men har endt opp med å kjøpe fra bryggselv.no siden jeg har kjøpt det meste av andre ting der også. Det som er et must, spesielt om du bruker "bjørnunger" (de små 0.33l ølflaskene), er en bordkorkemaskin. Håndkorkemaskinen fikk rett og slett ikke godt nok tak. I tillegg er bordkorkeren en drøm å jobbe med i forhold :) God brygging!

      Slett
  24. har kjøpt captains ipa settet, nå skal jeg begynne å tappe,, oppdager at det er mye gjær rester i brygget,, selv om jeg bruker den hvite posen som følger med i settet, til å sile med.
    opplevde du d samme?

    SvarSlett
  25. Hei Marius,
    det vil alltid være litt sedimenter i brygget. Disse vil falle til bunnen av flaska i karboneringsfasen og brygget vil bli gjennomsiktig. Det blir mer sedimenter jo nærmere bunnen av gjæringskaret du kommer under tappingen. Det er derfor lurt å ikke tappe absolutt alt, men la det være igjen noen liter på bunnen, om du får med for mye sedimenter og humlerester på flaska vil du kunne få flaskeraketter. Utover dette er sedimenter helt normalt og ingen ting å bekymre seg over, hvis du er opptatt av å drikke et friskt og klart brygg, heller du bare forsiktig av flaska når du skal drikke det, og passer på at du slutter å helle før bunnslammet når glasset. Personlig er jeg ikke så opptatt av dette, synes ikke det blir noen usmak av bunnsedimentene, så heller alt i glasset uansett. Men det er meg... :)
    mvh.
    Ølhunden

    SvarSlett
  26. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  27. hei ølhunden =) jeg har noen spørsmål,, dette er mitt tredje sett med captains IPA, og jeg sliter med en del ting,
    Først så får jeg lite kullsyre i øl, vet ikke hvorfor?
    det andre er at jeg får tappet rundet 15-17 l å får ikke med resten av de totalt 23 literne (det vil si 5-8L igjen),, når jeg tapper bruker jeg denne posen for å ikke få humlerester i brygget, men det virker som jo mer man har tappet så stopper heverten å fungere,det ender da med at jeg må suge minst 10 ganger på heverten for å få overført noe, min teori kan være at når man har silt en stund så ligger det masse humlen i de siste 6-7 literne, dette stopper opp heverten da det ligger så mye hulerester at det er helt umulig å få overført noe som helst øl,, så det ender med at jeg må helle ut 6-7liter øl =( har du noen forklaring på dette?
    så du skrev noe at det alltid blir bunnfall å at man skal ungå å sile ut de siste litere, men når jeg må helle ut 5-8L synes jeg det er for mye

    mvh marius jacobsen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Jeg hadde selv samme problemet. Løste det ved å legge gjæringskaret høyt (oppå en av skittentøyskurvene :) ) , etterpå tar jeg frem noen stykker med macgyver tape som jeg legger klart til bruk. Så tar jeg heverten til ønsker høyde over bunnslammet og teiper den fast til karet. Flaskene fyller jeg på gulvhøyde. På denne måten suger jeg bare engang, lar slangen henge i mellom flaskene. Fyller seks om gangen som jeg korker før jeg begynner på 6 nye. Går kjempe lett.

      Slett
    2. Ser at jeg glemte å skrive at jeg stikker om på nytt kar med slangen i bunnen, lager en slags liten wirlpool som jeg tømmer sukkerlake i. Så tar jeg dette karet opp på kurven og teiper fast heverten igjen.

      Slett
    3. Ser at jeg glemte å skrive at jeg stikker om på nytt kar med slangen i bunnen, lager en slags liten wirlpool som jeg tømmer sukkerlake i. Så tar jeg dette karet opp på kurven og teiper fast heverten igjen.

      Slett
    4. Hei. Jeg hadde selv samme problemet. Løste det ved å legge gjæringskaret høyt (oppå en av skittentøyskurvene :) ) , etterpå tar jeg frem noen stykker med macgyver tape som jeg legger klart til bruk. Så tar jeg heverten til ønsker høyde over bunnslammet og teiper den fast til karet. Flaskene fyller jeg på gulvhøyde. På denne måten suger jeg bare engang, lar slangen henge i mellom flaskene. Fyller seks om gangen som jeg korker før jeg begynner på 6 nye. Går kjempe lett.

      Slett
  28. For lite kullsyre skyldes som oftest for lite sukkermengde ved flaskingen. På mitt øl 9 gram (bruker kjøkken vekt) pr liter. Det kan vel også forekomme om man lar brygget stå allt for lenge etter det egentlig er ferdig.
    Angående mengden med øl som er igjen i karret. Kan det være så enkelt som at du ikke har nok høyde forskjell fra bunnen av karret og ned til flaskene?
    Det vil i så fall føres til at hevert prinsippet ikke vil fungere. Heverten skal kunne tømme både øl og slam så lenge den er under veskenivå og fallet er stort nok.
    Lykke til

    SvarSlett
    Svar
    1. Glemte å takke ølhunden for en kjempebra og informativ blogg med noen kanonbra tips for oss som liker det enkelt 😀

      Slett
  29. takk for svar Geir,, jeg bruker den posen med sukker som følger med i settet å det skal jo være nokk sukker? har også kjøpe disse sukkertabelettene men da fikk jeg heller ikke særlig med kullsyre.
    Når det gjelder overføring med hevert har jeg god høydeforskjell, det er sånn at heverten akkurat når det karet som er plassert nedenfor,, kan ikke ha det noe lengre ned da vil heverten bli for kort for å overføre noe som helst. har også kjøpt pumpehevert, den virker ikke i det hele tatt, er faktisk helt umulig å bruke den, jeg har en teori på at røret man pumper med er for løs slik at pakningen ikke lager nok vakum

    SvarSlett
  30. Hei Marius!
    Beklager sent svar. Ølhunden har dessverre vært opptatt med ting som er mye kjedeligere enn å brygge øl.
    Om du får for lite kullsyre, så er det bare å tilsette mer sukker. Kok opp en liten slump vann, tilsett sukker og rør så du får sukkerlake, som du så tilsetter. Enig i at det burde være nok med det som følger med pakken, men man vet jo aldri. Prøv som Geir foreslår å tilsette 9g pr liter, da burde det bli plenty.
    Når det gjelder tapping, så kan jeg bare anbefale på det varmeste å investere i dunk med kran i bunn. Dette sparer deg for mye arbeid, og gjør det lettere å tappe. Men vær forsiktig med å bli for grådig, får du for mye humlerester får du fort flaskeraketter :)
    Men 6-7 liter høres mye ut å helle ut. Jeg pleier kanskje å helle ut halvparten av dette. Dette kommer også an på mengden med humle, bruker du mye humle vil du måtte helle ut mer siden det blir mer grums. Bruker du lite humle kan du tappe mer.
    Lykke til! :)

    SvarSlett
  31. Ja skal huske på det med sukker til neste gang :) når det gjelder gjæringskar me tappekran bruker jeg det, men jeg tenker på når jeg skal overføre fra det ene karet til det andre så må jeg bruke hevert for å sile ut humlerestene. Jeg fant ut at pumpeheverten som jeg brukte hadde produsenten hatt feil med så derfor jeg ikke fikk overført , fikk heller ikke til med vanlig hevert , selv om jeg prøvde flere høydeforskjeller , så vet ikke hva jeg har gjort feil, gikk sist gang men den stoppet opp flere ganger å ente med at jeg måtte suge 6-7 ganger på slangen , noe som ikke er bra pga bakterier .

    Takk for svar :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vil anbefale å tappe rett på flasker. Det er selvsagt mulig å stikke om ølet til et nytt kar for å sile ut humle, men tror ikke du tjener så mye på det. I tillegg risikerer du å utsette ølet for oksygen, noe som ikke er bra. Tapp heller rett på flasker fra tappekrana (bruk flaskefyller, da går det fortere), og aksepter at du må kaste noen liter når du når bunngrumset :)
      -ØH

      Slett
  32. Men tappe kranen er jo nederst på karet? Det vil jo si at alt bunnfallet kommer ut først. Har prøvd å tappe uten å sile ut humle men det blir så mye rester at det ikke blir drikkende :(
    Det beste er vel å bruke en pumpehevert?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,
      krana er vel plassert noen cm opp fra bunn? For meg har dette alltid fungert helt greit, bunnslammet ligger under inntaket til krana og blir ikke med, evt. humle fra tørrgjæring flyter på toppen og blir ikke med før helt til slutt, og da slutter jeg å tappe. Gidder ikke å sile ut humlen en gang, som regel er det så lite humle som kommer med ut at det ikke er nødvendig før det er 3-4 liter igjen og da slutter jeg å tappe.
      Mulig at krana di er plassert lavere da? Jeg kjøpte et helt vanlig bryggekar fra Europris med kran, og det har fungert fint for meg.
      -ØH

      Slett
  33. Hei!
    Fint innlegg. Kjøpte samme greia på Europris. Hadde oppi 3 liter kokende vann sammen med malten og sukkeret. Fylte så opp til 23 liter med kaldt vann. Rørte rundt. Skal en røre etter en har hatt gjæren oppi også? Det gjorde jeg, og nå har det gått 12 timer uten noen surkling fra gjærlåsen...

    SvarSlett
  34. Hei,
    tror ikke du skal få panikk selv om det ikke surkler etter 12 timer. En stund siden jeg holdt på med dette nå, men mener å huske at det i hvertfall kunne ta 24 timer før jeg fikk noen merkbar reaksjon, og da bare en sjelden boble i ny og ne i starten.
    Men om det ikke skjer noe på dagesvis, så er det jo et dårlig tegn. Noen ting du kan være obs på:
    -Gjæren som følger med ølsettene har rykte på seg for å være av dårlig kvalitet. Det kan lønne seg å besøke en ølbutikk og kjøpe skikkelig tørrgjær - det koster ikke mye, men kan gi et mer sikkert resultat
    -Når du heller gjæren rett opp i vannet, kan den få "sjokk" og store deler av gjærcellene kan dø. Hvis du i stedet rehydrerer gjæren først (blander den med vann med en bestemt temperatur i følge en bestemt prosedyre) og heller hele blandingen oppi gjærkaret, så vil gjæren være mye bedre forberedt for det nye miljøet. Søk på rehydrering av gjær, så finner du en prosedyre, det er ikke vanskelig. Mener jeg har beskrevet det i ett av blogginnleggene også.
    Lykke til!
    -ØH

    SvarSlett