Denne gangen har jeg lyst til å prøve en bitter ale, men med litt modifikasjoner.
Jeg tar fortsatt utgangspunkt i et ølsett fra Europris, men denne gangen skal jeg ikke følge oppskriften til punkt og prikke.
Jeg planlegger følgende små justeringer:
- Bytte ut sukker med spraymalt
- Rehydrere gjæren
- Riste vørteren godt før pitching av gjær
Det første jeg gjør er å sette igang med rehydrering. Jeg koker opp en kopp vann som jeg kjøler ned til ca 30 grader. Deretter heller jeg gjæren opp i vannet, tar plastfolie over for å hindre forurensing, og lar det stå.
Bryggingen går relativt kjapt, ettersom jeg begynner å få litt rutine på disse ølsettene. Men jeg oppdager fort at første punkt ryker, da det ikke er noe sukker med i settet. Etter litt fundering, beslutter jeg å tilsette 0.5 kg spraymalt i vørteren for å se om dette gir ølet en litt rikere karakter.
Jeg koker opp 3 liter vann, heller maltekstraktet som jeg allerede har varmet opp, opp i karet og det kokende vannet over. Deretter heller jeg oppi spraymalten. I ettertid har jeg funnet ut at jeg muligens burde kokt spraymalten, men den ser nå ut til å blande seg ganske bra i vørteren, uten klumper eller andre problemer.
I mellomtiden har gjæren stått i ca 15 minutter, og jeg ser at den har fått en kremete konsistens. Jeg rører godt, og lar det stå i 15 minutter til.
I mellomtiden har gjæren stått i ca 15 minutter, og jeg ser at den har fått en kremete konsistens. Jeg rører godt, og lar det stå i 15 minutter til.
Nå er det tid for å etterfylle vørteren med kaldt vann. Jeg vurderer litt hvor mye vann jeg skal fylle, men ender opp på 23 liter, til tross for den ekstra spraymalten. Gjør ingen ting om jeg får et litt sterkere øl.
Men så viser det seg at jeg har blingset litt. På grunn av årstiden er det kalde vannet ekstra kaldt, og jeg ender opp med vørter på 14-15 grader. Jeg koker derfor opp en liter vann og heller gradvis oppi til jeg når 20 grader. Når jeg så måler OG får jeg 1046, noe som er litt lavere enn jeg først tenkte. Men pytt pytt, jeg skal etter planen likevel ende opp med en alkoholsprosent på 4.86, som uansett er mer enn det ville blitt kun med ølsettet, takket være spraymalten. Jeg velger å la det bli med det, og gjør klart for pitching av gjær.
Først rister jeg vørteren så godt jeg kan i ca 3 minutter. Jeg gjør dette ved å sette gjærkaret på høykant og riste det jeg makter. Det er rimelig tungt, og vekten på vørteren gjør at jeg er redd for at hele greia skal sprekke, men det går bra. Mye skum i vørteren viser meg at det forhåpentligvis har hatt effekt.
Nå tar jeg gjærblandingen som har stått i totalt 30 minutter, og heller den i vørteren. Deretter er det bare å bære hele greia ned til bryggerommet (tidligere kalt treningsrommet) og vente på action.
Forrige brygg tok ca 2 døgn før det ble noe liv i gjærlåsen. Denne gangen plopper det friskt allerede neste morgen. Jeg antar at dette kan ha med rehydreringen, og at gjæren da bruker kortere tid til å komme i gang.
Først rister jeg vørteren så godt jeg kan i ca 3 minutter. Jeg gjør dette ved å sette gjærkaret på høykant og riste det jeg makter. Det er rimelig tungt, og vekten på vørteren gjør at jeg er redd for at hele greia skal sprekke, men det går bra. Mye skum i vørteren viser meg at det forhåpentligvis har hatt effekt.
Nå tar jeg gjærblandingen som har stått i totalt 30 minutter, og heller den i vørteren. Deretter er det bare å bære hele greia ned til bryggerommet (tidligere kalt treningsrommet) og vente på action.
Forrige brygg tok ca 2 døgn før det ble noe liv i gjærlåsen. Denne gangen plopper det friskt allerede neste morgen. Jeg antar at dette kan ha med rehydreringen, og at gjæren da bruker kortere tid til å komme i gang.
Gjæring
Når det har gått en ukes tid, begynner jeg å måle SG. Den er nå på ca 1016. Etter ca 10 dager har den kommet ned til 1012 og jeg tilsetter tørrhumle. Etter dette går ting sakte, men etter ca 15-16 dager har brygget ligget stabilt på 1009 i 2-3 dager, og jeg kan gjøre klart for tapping.
Tapping og korking
Jeg har i mellomtiden shoppet litt på nettet, og blant annet skaffet meg starsan, for skikkelig desinfisering. Jeg har nå også fått litt bedre rutine på rengjøring og desinfisering, så denne delen går nå som en lek. Har kommet fram til en teknikk hvor jeg skyller flaskene rett etter konsumering, slik at det ikke setter seg noen gjærrester eller lignende. Dermed bør det holde med kun desinfisering. Jeg bruker en stor utslagsvask, fyller med vann og starsan og gir flaskene en god skylling. Deretter setter jeg dem opp ned i kassa (som selvsagt også er desinfisert) og lar dem renne av oppå et håndkle. På denne måten holder jeg lett orden på hvilke flasker som er rene og ikke.
En annen nyvinning er bordkorkemaskina. Dette skulle vise seg helt nødvendig etter at håndkorkeren nektet å samarbeide med småflaskene. Nå skal det sies at denne heller ikke var helt velvillig i starten, etter at jeg skrudde den fast i plata under med for små skruer og hele skiten løsna og gikk til angrep under et korkingsforsøk, noe som resulterte i et saftig kutt i panna og minst like saftige gloser. Ingen skal si at ølbrygging er en ufarlig hobby!
Etter at skruene ble byttet ut med mer solide varianter og jeg fikk lært meg teknikken, var bordkorkeren en drøm å jobbe med. Jeg tappet to og en halv kasse med brygg på rekordtid, og satte dem til karbonering i ca to uker på 21 grader.
Prøvesmaking
Etter ca 1 uke gjorde jeg en prøvesmaking. Dessverre ble jeg litt skuffet over resultatet. Fortsatt lite kullsyre, og litt uklart, men hadde håpet det skulle være bedre enn det var. Forhåpentligvis kommer det seg etter en uke til og litt modning.
Dette er en bitter ale. Jeg har ikke noe særlig forhold til denne øltypen. Jeg fant en flaske bitter på polet som jeg testet ut. Muligens er det selve øltypen jeg har problemer med, for jeg syntes den smakte mer søtt enn bittert, litt uvant smak for øl. Men jeg skal ha et åpent sinn og prøve flere typer, så får vi se. Fortsettelse følger om en ukes tid...
Prøvesmaking II (24.Jan)
Noen uker senere er JEG nå ganske bra fornøyd med brygg nr 3. Den kom seg betraktelig etter at karboneringen var ferdig, og enda mer etter å ha modnet litt. Jeg er fortsatt ikke noen ekspert på øltyper, og er litt usikker på hvor bitter ligger i forhold til pale ale, eller om det er to sider av samme sak. Smaken er litt søtaktig bitter, smaken minner litt om "Spitfire", en såkalt kentish ale som fås kjøpt på enkelte dagligvarer, og som jeg liker ganske godt. Passer veldig bra til mat eller til kos.
Konklusjon
Jeg har foreløpig bare gjort små justeringer på ølsettene, men er likevel veldig fornøyd med resultatet. Spørsmålet jeg nå stiller meg er hvor mye bedre blir et ekstraktbrygg basert på uhumlet ekstrakt med egen humletilsetning i forhold til ølsett? Og hvordan blir et all-grain basert brygg i forhold til dette igjen? Er de tre jevnt fordelt på skalaen? Eller er ekstraktbrygg bare marginalt bedre enn ølsett, og all-grain sykt mye bedre? Eller kanskje ekstrakt er et godt hakk bedre enn ølsett, og all-grain bare marginalt bedre enn dette igjen?
Dette gjenstår å se. Jeg har fortsatt en lang vei å gå i min ølbryggerkarriere. I skrivende stund har jeg tappet brygg nr 3 basert på uhumlet ekstrakt, om en uke er det ferdig. Jeg ser at det er allerede blitt ganske klart, så det spørs om jeg klarer å vente en uke med å smake. Spennende blir det hvertfall! :-)
Fin blogg og beskrivelse,
SvarSlettHar kjøpt "Best Bitter" på Europris i dag. Er faktisk mitt 3. brygg også. Har planer om å følge oppskriften. Kan eventuellt kjøpe sprymalt fra europris. Mitt forrige øl var continental pils. litt usikker på hva som skjedde med det, da jeg synes det smaker såpe ;-)
Brygghilsen Fra Øyvind
Takk for det, Øyvind! :)
SvarSlettHar selv prøvd meg på en slags overgjæret "pils" variant, men den ble ikke helt vellykket. Ble absolutt drikkendes, men smaker ikke pils, og ble litt mye søtsmak.
Regner med du er klar over at pils brygges på lavere temperatur (9-11 grader) enn overgjæret øl. Utover det har jeg ikke så mange tips, annet enn at jeg har hørt at ølet kan bli mye bedre etter litt lagring.
"Best bitter" brygges i romtemperatur, og burde være helt ukomplisert. Fortell meg gjerne hvordan det gikk!
God bryggesommer! :)