Ingredienser
Briess Golden Light - Ekstrakt + Spraymalt
Humle:
Amarillo
60 min: 30g
15 min: 15g
5 min: 15g
0 min: 47g
Tørrhumling: 25g
Gjær:
Safale-04
Koketid:
60 min
Innledning
Livet går opp og ned, og av og til kan man oppleve at man blunker, og så har det gått to år. Jaja, sånn er det bare. Har jeg blitt noe mindre glad i øl fordi om? Overhodet ikke. Hverdagen krever sitt, og for en kreativ sjel som Ølhundens, er det mange ting som krever oppmerksomhet i en travel hverdag. Uansett, så tenkte jeg at nok var nok, og det var jaggu meg på tide å sette en batch. Så det gjorde jeg.
Denne gangen var ingrediensene handlet inn fra byens lokale bryggebutikk for flere måneder siden, med gode råd og enda bedre intensjoner. Så når jeg endelig fikk fingeren ut, så var det relativt blankt på oppskriftsfronten. Et kjapt søk på "amarillo" og "humleskjema" ga meg ovenstående oppskrift på en lett og fin APA.
Koking
Merker fort at jeg er rusten i teknikken, men klarer bemerkelsesverdig nok å blande malt og vann og koke opp dette uten større problemer. Utrolig nok har jeg også klart å kjøpe inn det jeg tror er tilstrekkelig med malt, siden jeg tidligere har slitt med å få høy nok OG. Nå har jeg to bokser med maltekstrakt (2x1.3 kg tror jeg), samt to poser med 0.5kg spraymalt, altså godt og vel 3,5 kg til sammen. Jeg klarer også å koke opp, helle i humle etter skjema og passe på at det ikke koker over. Så noe har man da lært.
Mengde og OG
Etter at kokingen er ferdig, heller jeg alt opp i gjærkaret, etter å ha silt ut de groveste humlerestene. Jeg fyller i kaldt vann til det er bortimot 20 liter. Når temperaturmåleren fortsatt viser 70 grader, begynner jeg å ane at det er noe galt. Jeg kjenner etter med fingeren, og er ganske sikker på at det ikke er 70 grader i karet. Det rare er at når jeg tar ut måleren, går temperaturen ned til 20-30 grader, men hver gang jeg setter den i karet spretter den opp til 70. Noe skal man alltid slite med. Jeg konkluderer med at måleren er konk, og fortsetter på gefülen. Selv om måling av OG skal skje ved 21 grader for å være nøyaktig, så tenker jeg at jeg får gjøre det beste ut av det. Fingeren sier litt kaldere enn pisslunka, og måleren viser ca 1058, så da kjører vi på.
Gjæring og tørrhumling
Som jeg har pleid før, så rehydrerer jeg gjæren også denne gangen. Tidligere har det dannet seg et tjukt, boblete lag i vannskorpen som indikerer gjæringsaktivitet, det skjedde ikke nå. Mulig jeg hadde for mye vann i skåla. Kjenner at jeg er i litt sånn gi F humør, og heller skvipet i gjæringskaret til tross for usikkerhet både på temperatur og levedyktighet.
Til min store lettelse, så bobler det i gjærlåsen allerede noen timer senere, så noe riktig må jeg vel har gjort.
Tapping og smaking
Godsakene står og koser seg, så får vi se om det blir øl av det til slutt om noen uker.
Og etter smakingen hørte vi aldri noe mer. Håper ikke ølet tok knekken på deg ��
SvarSlett